Hoe vaak ben jij aan het pleasen?

Happy smiling woman with curly hair lounging on couch.

Onlangs had ik het hierover met een goede vriendin die net gescheiden was. Samen met haar therapeut was ze erachter gekomen dat ze leed aan een extreme vorm van please gedrag. Zo erg zelfs dat haar relatie hierdoor op de klippen liep. Als coach kom ik het vaak tegen bij mijn klanten en  misschien vertoon je dit gedrag ook, zonder dat je het weet.

Herken je dit? Je wilt het anderen zoveel mogelijk naar de zin maken en vergeet hierbij je eigen grenzen aan te geven.

ENKELE VOORBEELDEN VAN PLEASEGEDRAG DIE IK OPMERKTE BIJ MIJN KLANTEN EN IN MIJN KENNISSENKRING

  • Je wordt uitgenodigd voor een feestje en durft niet te weigeren, ook al is het maanden geleden dat je een vrij weekend had.

  • Tijdens je vakantie let je op de kinderen van een vriendin, enkel en alleen omdat jij nu eenmaal meer verlof hebt dan zij en jij je hier schuldig over voelt.

  • Je staat helemaal alleen voor de verzorging en boodschappen voor je zieke ouders omdat jij dichtbij hen woont. Je broer en zus die verder op wonen, doen amper iets.

  • Je gaat op bezoek bij de moeder of grootmoeder van je echtgenoot die in het bejaardentehuis zit want je man heeft hier geen tijd voor.

  • Je leidt zelf aan een chronische ziekte maar staat nog volledig in voor het huishouden, want je echtgenoot heeft een burn-out.

  • De kinderen van een goede vriendin logeren weken bij jou terwijl zij op bezoek is bij haar nieuwe vriend in het buitenland, terwijl je zelf onlangs gescheiden bent en doodop bent van de vele zorgtaken voor je eigen kinderen.

  • Op het werk spring je in voor een collega die het lastig heeft, maar je reageert je thuis af op je gezin.

  • Je klant is een half uur te laat op de afspraak maar je durft het niet aan te rekenen.

  • Een van je vaste klanten betaalt systematisch zijn factuur te laat maar je zegt er niets van.

  • Een potentiële nieuwe klant eist zo snel mogelijk een afspraak. Je neemt hem ertussen maar op de dag van de afspraak komt hij niet opdagen. Maar jij laat het gaan. 

Enfin, ik kan zo nog een tijdje doorgaan want ik ken heel veel mensen die dit soort van pleasegedrag vertonen. Op zich is er niets mis mee, op voorwaarde dat je hier zelf geen last van krijgt. Maar daar knelt vaak het schoentje. Want hoe sympathiek je de oma van je man ook vindt, op een dag ga je je eraan ergeren dat jij in het bejaardenhuis zit tussen een stel demente oudjes terwijl je echtgenoot geniet van een rondje hardlopen na het werk. En als je helemaal eerlijk bent met jezelf, frustreert het jou soms dat je gescheiden vriendin nu al de derde vriend heeft in 3 jaren tijd en dat jij intussen haar kinderen opvangt. Zeker nu je er zelf helemaal alleen voor staat.

Kortom we moeten erop letten dat onze kwaliteiten (sociaal, empathisch of zorgzaam zijn) niet onze ‘valkuilen’ worden.  En dat is iets wat ons vaak tijdens onze opvoeding niet is aangeleerd. Integendeel, vaak werd ons geleerd om onze eigen behoeftes te negeren.  Daar bovenop zijn het onze eigen ‘waarden’, normen en overtuigingen die ervoor zorgen dat we onszelf onbewust tegen werken. Zelfs zo erg dat we er ziek van worden, of er onze job of onze relatie door verliezen. En bij sommige mensen gebeurt dit telkens opnieuw, tot ze hun ‘les’ hebben geleerd.

HEEL HEFTIG IS DAT HOOR, ALS JE BESEFT DAT JE ZELF JE ‘MISERIE’ HEBT GECREËERD OF IN STAND GEHOUDEN.

Gelukkig bestaat er zoiets als een ‘coach’: iemand die jou niet alleen bewust maakt van deze beperkende  overtuigingen, maar ze ook doorprikt en jou helpt om ze te vervangen door betere overtuigingen. Zodat jij echt verandert en in de toekomst geen please gedrag meer gaat vertonen. Als coach ga ik zelfs een stapje verder! Ik zal jou helpen om je doelen te bepalen en ervoor zorgen dat je die ook gaat halen. Zonder telkens in dezelfde val te lopen.

Wat zijn jouw valkuilen? Waar loop je telkens opnieuw tegenaan? Misschien kan ik jou wel helpen? Contacteer me gerust voor een vrijblijvend gesprek want er is niets dat ik liever doe dan hardwerkende, empathische en zorgzame ondernemers en professionals weer ‘echt’ in hun kracht te zetten. Zodat ze geen please gedrag meer vertonen, maar op een gezonde manier kunnen verder groeien in hun bedrijf. 

 Op jouw succes!

Annemie 

Vorige
Vorige

5 tips voor meer zelfvertrouwen voor hoogsensitieve ondernemers